De vrije tijd

Read in English

Het volgende dat je gaat lezen is een recente dagboek notitie van mij, nadat ik al weken aan het worstelen was met mezelf. Ik voelde een gebrek aan enthousiasme, was gefrustreerd omdat ik weinig anders dan youtube filmpjes kijken kon bedenken in m’n vrije tijd en ga zo nog maar even door. Ik deed vele pogingen om te doorgronden wat er aan de hand was. Weet ik nu zeker dat ik al m’n problemen in één keer heb opgelost? Natuurlijk niet, maar ik denk wel dat het een stap in de goede richting is. Daarom lijkt het me ook waardevol om dit verhaal te delen. Misschien is er iets uit mijn verhaal dat jou weer kan helpen om jouw obstakels te overwinnen. Hier volgt m’n hele dagboek notitie van begin tot eind. Dit is hoe mijn brein met hoogbegaafdheid en dyslexie functioneert.

8-8-2022 20:45

Ik kan er nog steeds niet goed mee omgaan dat ik slecht internet heb en dus niet de hele avond naar m’n laptop kan kijken. Het lukt me wel om even te puzzelen of even een boek te lezen maar dan is er nog zoveel tijd over. Wat moet ik toch met die tijd? Ik heb wel een idee van wat anderen doen. Zoals een tijdschrift lezen of iets knutselen, maar dat houdt mijn aandacht ook niet lang vast. Ik vind het frustrerend dat ik geen alternatief voor dat internet kan bedenken. Iets wat wel m’n aandacht voor meer dan een half uur vasthoud. Alleen ergens naar luisteren is niet genoeg, dan wil ik ook wat met m’n handen doen. Te lang lezen is gewoon lastig als het niet heel makkelijk geschreven is, maar dan moet het ook nog boeiend zijn.

Als ik iets kunstzinnigs ga doen dan kan ik dat niet gedachteloos. Het kost me echt moeite om te bedenken wat ik dan maak. Vervolgens moet het dan ook nog kloppen en ik raak gefrustreerd en geef het op als het niet lukt zoals ik het bedenk. Doodlen is iets wat heel ingewikkeld is voor me. Gedachteloos iets doen is onmogelijk. Ik denk over alles na.

Nu probeer ik te bedenken wat dan wel voor mij zou werken. (Pauze waarin m’n gedachten afdwalen.) Ik bedacht dat ik een onderwerp kan nemen en daar dan in detail over gaan nadenken. Maar dat kan ik gelijk wel weer afstrepen. Ik heb het idee dat ik continue vruchteloos op zoek ben naar het verbeteren van mezelf om vervolgens weer net zo hard in m’n oude patronen te vallen.

Hoeveel ben ik nou werkelijk veranderd sinds ik in 2010 in Sneek woonde?

Ik vind zelf dat ik achteruit ben gegaan op het vlak van vulling van m’n vrije tijd. Toen naaide ik kleding, was bezig met het mooier maken van m’n woning. Ahhh, ik zie iets. Dat waren constructieve dingen. Ik wilde iets maken, dus dat ging ik doen. Iets dat ik nodig had in m’n leven. En nu? Ik heb helemaal niets. M’n caravan is inmiddels in een staat waar ik niets meer aan wil veranderen, dus er valt gewoon niets te doen. Ik denk dat ik hiermee de code heb gekraakt. Daarom kijk ik er zo naar uit om een woning op te knappen of zelf te bouwen. Ik wil m’n handen weer iets nuttigs laten doen. Al het creatieve dat ik deed, deed nergens iets toe. Voor mij dan natuurlijk. Daarom is het schrijven voor anderen ook zo’n fijne activiteit. Ik bereik er iemand mee.

Oké, dus nu weet ik waar voor mij de crux zit. Niet iets creatiefs met m’n handen gaan doen, maar iets creatiefs met m’n handen voor een nuttig resultaat. Maar hoe kan ik daar morgen mee beginnen? Wat heb ik nodig? Of wat heeft iemand anders nodig waar ik lekker mee bezig kan? Misschien in m’n familie of binnen m’n vriendengroep.

Is alles nu opgelost? Zeker niet. Op het moment ben ik nu, net na m’n vakantie, druk genoeg met allerhande dingen die moeten gebeuren. Maar ik weet nu wel precies waar ik aan kan denken als ik binnenkort vrije tijd heb om te vullen. Ik vind het fijn dat ik steeds beter weet hoe ik in elkaar steek en hoe ik mezelf kan helpen om succesvol te zijn.

3 Replies to “De vrije tijd”

  1. Goh, wat herken ik dat. Dit lijkt ontzettend op mijn ‘dagboek’-hersenspinsels… Maar dan inderdaad de concrete invulling vinden, daar ben ik ook nog steeds naar zoekende… Ben benieuwd wat jouw volgende ‘ontdekking’ is!

    Liked by 1 person

    1. Hahaha, daar ben ik ook heel erg benieuwd naar. Soms ben ik zo verrast tot wat ik ineens ontdek. Grappig hoe goed en slecht je jezelf dan toch kent. Ik hoop dat jouw zoektocht binnenkort tot resultaat leid.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: