9 stappen om een vrijwillige ranger in de VS te worden

Read in English

Heb jij net als ik Nationale Parken in de Verenigde Staten bezocht en je afgevraagd hoe het is om daar als ranger te werken? Nou, waarom probeer je het niet? Het zal wat tijd en moeite kosten om zover te komen, maar ik kan je verzekeren, het is het allemaal waard. Dit is een overzicht van het pad dat ik heb gevolgd om International Volunteer In Parks (IVIP) in de Verenigde Staten van Amerika te worden.

Laat me alle stappen die ik heb genomen op een rijtje zetten.

1 Aanvraag voor het programma

Na een tijdje rondkijken op het internet en mezelf afvragen of ik dit echt wilde doen, heb ik de stap gezet om het aanvraagformulier in te vullen en op 5 augustus 2016 heb ik het verstuurd naar de IVIP-coördinator. Op de website staat dat de coördinator ongeveer 15 werkdagen nodig heeft om e-mails te beantwoorden. Zoals ik later ontdekte, had ze het nogal druk en was ze telefonisch makkelijker te bereiken dan per e-mail.

Parks a t Globe - Canyonlands

Toen de 15 dagen min of meer verstreken waren, besloot ik haar te bellen om te vragen of ze mijn e-mail had ontvangen en alle benodigde informatie had. Ze maakte van deze gelegenheid gebruik om mij te interviewen over mijn motivatie om dit te doen. Aan het einde van het telefoongesprek vertelde ze me dat ik een goede kandidaat was voor het IVIP-programma. Dit werd direct gevolgd door een e-mail met veel informatie over wat te verwachten en wat te doen. Wanneer je deze bevestiging ontvangt, betekent dit dat de coördinator je sponsor zal zijn voor een J-1-visum dat vereist is voor vrijwilligerswerk.

2 Een vrijwillige baan vinden

De volgende stap is om op de vrijwilligerswebsite te gaan zoeken naar een baan in een park. Het is belangrijk om alleen te kijken naar posities die worden aangeboden door de National Park Service. Omdat ik een natuurgids wilde worden, heb ik mijn zoekopdrachten gefilterd op guide/interpretation, de resultaten waren talrijk, maar veel opties waren niet geschikt voor mij. Ik solliciteerde online op de functies die ik erg leuk vond en stuurde een e-mail naar de persoon die verantwoordelijk was voor de functie. Het online formulier biedt niet veel ruimte om uit te leggen waarom je dit wilt doen. Het formulier wordt echter gebruikt om een eerste selectie te maken. Wees zo positief mogelijk in het formulier, aangezien de selectie niet rechtstreeks naar de persoon gaat. Ze rangschikken jou en de andere kandidaten en de hoogst gerangschikte zal als eerste worden geëvalueerd, dus je zou zo hoog mogelijk willen staan. In de e-mail is voldoende ruimte om uit te leggen waarom je geïnteresseerd bent in de functie.

Het is belangrijk dat je zeer gemotiveerd overkomt, omdat de persoon die verantwoordelijk is voor het aannemen van jou als internationale vrijwilliger meer voor je moet doen dan voor een ‘gewone’ Amerikaanse vrijwilliger.

Parks a t Globe - Yellowstone

Voeg je cv toe aan de e-mail zodat ze je achtergrond kunnen bekijken. Ik heb ook een link naar mijn website toegevoegd. Ik raad je aan om regelmatig op de website te kijken en te solliciteren voor elke functie waarin je geïnteresseerd bent. Ik heb gesolliciteerd op ongeveer 10 functies. Op sommige kreeg ik snel antwoord dat ze mijn sollicitatie hadden ontvangen en doorgestuurd naar de persoon die verantwoordelijk was voor de selectie, op andere heb ik nooit meer iets van ze gehoord en op een paar kreeg ik een paar snelle nee’s.

De eerste positieve reactie die ik kreeg was van Voyageurs NP op 7 oktober 2016 waarvoor ik me op 19 augustus heb aangemeld. Zoals je kunt zien, heb je geduld nodig gedurende het hele proces. Nadat ik die positieve reactie kreeg, hebben we nogal wat heen en weer gemaild. Ik heb een telefonisch interview gehad en daarna nog veel meer e-mails over alle moeilijke dingen die moesten worden gedaan voordat ik er echt heen kon.

3 Een aanbod accepteren

Zodra je het officiële aanbod voor de vrijwilligersfunctie hebt gekregen en je accepteert het (ik accepteerde op 20 november 2016), is het tijd om weer contact op te nemen met de IVIP-coördinator. De coördinator stuurt je dan de informatie die je nodig hebt om je visum op te halen bij de Amerikaanse ambassade in je land. Je bent verplicht een verzekering af te sluiten voor de tijd dat je daar verblijft.

4 J-1 visum

De functie bij Voyageurs begon begin april 2017 en eindigde eind september. Een J-1 visum heeft een maximale duur van een jaar, met 30 dagen van tevoren en 30 dagen erna, dit geeft je genoeg tijd om van en naar je bestemming te reizen en andere dingen te doen die je misschien moet regelen voordat je aan je vrijwilligerswerk begint . Omdat ik zoveel mogelijk wilde leren, was ik van plan om na Voyageurs nog een vrijwilligersbaan in een ander park te doen. Het J-1-visum kan op elk moment worden verlengd (tot één jaar) voordat het programma wordt beëindigd. Vraag rond wanneer er toekomstige vacatures vrijkomen, zodat je weet wanneer je op zoek moet naar interessante vacatures. Het is ook belangrijk om te beseffen dat je na afloop van het programma minimaal twee jaar geen nieuw visum voor de VS mag aanvragen.

5 Visum proces

De IVIP-coördinator stuurt je het J-1-visumcertificaat, ook wel een DS:2019-formulier genoemd, per exprespost. Ze stuurt je ook een e-mail met een SEVIS-nummer dat je nodig hebt voor de visumaanvraag. Ik heb het visumcertificaat ontvangen op 16 januari 2017.

Parks a t Globe - Theodore Roosevelt

Stap één is het invullen van het elektronische formulier DS:160. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om het formulier in te vullen, het kostte me 1 tot 1,5 uur om het in te vullen. Het is mogelijk om op te slaan en later verder te gaan. Er is ook een online handleiding die je kan helpen bij het invullen van het formulier.

Na het invullen van het formulier kan je een afspraak maken bij de Amerikaanse ambassade in je eigen land. U heeft het nummer van uw DS:160-formulier nodig om de afspraak te maken. Ook moest ik het visum voor de afspraakdatum betaald hebben.

Bij de afspraak heb je het DS:2019-formulier nodig, je paspoort, de bevestigingspagina van je DS:160-formulier, een recente foto van jezelf (zorg ervoor dat het de juiste maat is en nieuw genoeg, ze waren er erg kieskeurig over) en de afspraakbevestiging. Zij zullen je documenten beoordelen en je interviewen. Zodra ze het eens zijn over het visum, bent je klaar om te vertrekken en na een paar dagen zullen ze u uw paspoort met het visum teruggeven. Ik had mijn afspraak op 31 januari en op 2 februari werd mijn paspoort per post teruggestuurd.

6 Aankomst in de Verenigde Staten

Eindelijk, op 1 maart 2017 kwam de dag dat ik op het vliegtuig stapte om naar de VS te gaan. Mijn vlucht duurde een eeuwigheid omdat ik goedkoop wilde vliegen en een heel specifieke bestemming had. De eerste Amerikaanse luchthaven waar je aankomt, is de plaats waar je door de douane gaat. De mijne was Newark (New York). Daar moet je jouw paspoort met visum, het DS:2019-formulier en een formulier dat u in het vliegtuig krijgt (moet worden ingevuld) tonen. Zorg ervoor dat je het adres hebt van waar je gaat verblijven, want het is een veelgestelde vraag.

Parks a t Globe - Chippewa

Als je een aansluitende vlucht hebt, zorg dan dat je voldoende tijd hebt. De rij voor de douane kan erg lang zijn en de wachttijd kan gemakkelijk meer dan een uur zijn. Bij mij ging alles verbazingwekkend soepel. Al het papierwerk was in orde, ik heb vingerafdrukken laten nemen en uiteindelijk werd ik beloond met die geweldige stempel op mijn visum. Ik werd toegelaten tot het land.

Vanaf dat moment had ik meer vluchten. Op mijn eindbestemming werd ik opgehaald door familie wat erg geruststellend was na zo’n lange vlucht. In de eerste dagen die volgden zorgde ik ervoor dat ik een Amerikaans telefoonnummer had, ging op zoek naar een auto (aangezien Voyageurs NP zo afgelegen is) en kocht meer dingen die ik nodig had voor mijn tijd daar.

7 Social Security Number

Omdat ik meer dan 120 dagen bij Voyageurs ging werken, had ik een Social Security Number (SSN) nodig, zo is mij verteld. Ook kan een antecedentenonderzoek gemakkelijker worden uitgevoerd als je een SSN hebt. In het document over het SSN voor niet-staatsburgers staat dat je 10 dagen moet wachten voordat je naar kantoor gaat. Ik ben daar op 13 maart 2017 geweest. Je moet je paspoort met visum, het aanvraagformulier, DS:2019-formulier en een brief van de IVIP-coördinator met een uitleg waarom je een SSN nodig hebt, overleggen. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de klerk je documenten heeft verwerkt. Zodra dat is gebeurd, sturen ze de kaart per post wanneer deze klaar is. De mijne is op 18 maart binnengekomen.

8 Antecedentenonderzoek

Het antecedentenonderzoek leek het meest gecompliceerde deel van de hele procedure te worden, met een heleboel formulieren die moesten worden ingevuld. Dit lijkt te zijn veranderd tijdens mijn proces. Ik hoefde alleen een scan van het DS:2019-formulier naar de Personnel Security Specialist van de NPS te sturen nadat deze was afgestempeld door de Amerikaanse Ambassade in Amsterdam. Toen ze dat eenmaal hadden, gecombineerd met dat ik het land binnenkwam, was het eerste deel van de antecedentenonderzoek al voltooid.

Parks a t Globe - Arches

Daarna ging ik naar een USAccess Credentialing Center om mijn vingerafdrukken en een foto te laten maken voor een PIV-kaart die ik nodig heb om op overheidscomputers te werken. Je maakt online een afspraak, de afspraak is voor 15 minuten voor de vingerafdrukken en foto. In het Credentialing Center dien je jezelf te identificeren met twee identificatiemiddelen. De twee identificatiemiddelen zijn twee verschillende soorten identiteitsbewijzen. Eerstelijns-ID is bijna altijd een paspoort als buitenlander. Tweedelijns-ID kan een geboorteakte of een SSN zijn. Dit zijn de opties die je als buitenlander hebt, Amerikaanse burgers hebben veel meer opties.

Het laatste deel van de antecedentenonderzoek is erg lang, en voor zover ik heb begrepen, kan het enkele jaren duren. De informatie die ik moest verstrekken, was waar ik de afgelopen vijf jaar had gewoond. Ik was blij dat ik deze informatie had voorbereid voordat ik heen ging, omdat informatie plotseling werd gevraagd en dringend was. Dus ik kon dit vrij snel leveren. De informatie die ik verstrekte was van wanneer tot wanneer ik op een bepaalde plaats woonde. Het volledige adres daar inclusief postcode, en de naam en het adres van een persoon die mij daar kende. Ik heb er sindsdien nooit meer wat van gehoord.

9 Verlenging van het visum

Parks a t Globe - Yosemite

Je verblijf verlengen is veel gemakkelijker dan het vinden van de eerste vrijwilligerspositie en het krijgen van een visum. Omdat je al in het land bent, vinden andere parken het gemakkelijker om je aan te nemen. Ze zijn niet verantwoordelijk voor antecedentenonderzoek en dergelijke. Ik begon in mei en juni te solliciteren op andere functies, wat voldoende tijd was om aangenomen en verlengd te worden. Toen ik eenmaal een nieuwe functie in White Sands National Monument had gevonden, stuurde ik een e-mail naar de IVIP-coördinator, ze vertelde me dat mijn nieuwe supervisor contact met haar moest opnemen zodat verschillende formulieren konden worden ingevuld.

Zodra het J-1-visum is verlengd, wordt het nieuwe formulier per post naar je verzonden.

Een heel jaar in twee heel verschillende parken was een van de beste ervaringen van mijn leven. Mijn laatste dag bij de Park Service was op 28 februari 2018. Ik had geweldige collega’s waar ik mee werkte en zoveel geleerd. Als het kon, zou ik met plezier in wat meer parken gaan werken.

Websites

One Reply to “9 stappen om een vrijwillige ranger in de VS te worden”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: