Op zoek naar een goed doel

Read in English

Geld doneren, petities ondertekenen, organisaties steunen, je voetafdruk compenseren, protesten bijwonen, vrijwilligerswerk doen. Veel van de milieubewuste mensen die ik ken, lijken een of meerdere van deze dingen te doen. Ik realiseerde me onlangs dat ik dat niet doe, en vroeg me af waarom. Ik vind excuses voor mezelf, dat ik niet genoeg geld heb. Maar dat is niet echt waar, aangezien ik net tien maanden achter elkaar heb gereisd. Ik geloof echter ook dat geld naar een probleem gooien het niet per definitie oplost. Ik denk dat ik van nature sceptisch ben en deze mensen niet vertrouw die zeggen dat ze goed met mijn geld zullen doen. Bovendien ben ik stereotiep Nederlands; zo zuinig mogelijk. Ik steek er liever tijd dan geld in.

Een ander probleem waarvan ik denk dat het mij ervan weerhoudt een organisatie te steunen, is dat ik niet kan kiezen tussen alle opties die ik heb. Dit geldt voor (bijna) alle punten die deel uitmaken van de eerste zin. Wie doet het beste werk, waar wordt de grootste impact gemaakt, enz enz. Dus misschien moet ik wat moeite doen om wat organisaties te onderzoeken en het doel te vinden dat ik van harte kan ondersteunen.

Maar dan moet ik misschien eerst nadenken over wat voor mij belangrijk is.

Welke organisatie of wat voor soort organisatie zou ik de komende jaren willen steunen? Wat vind ik belangrijk om te bereiken? Ik vind het moeilijk om daar achter te komen. Misschien kan ik inspiratie halen uit mijn persoonlijke kernwaarden. Rechtvaardigheid en gelijkheid; Ik denk dat dat is waar het allemaal om draait in mijn leven. Dat zou zich kunnen vertalen in de breedste schouders die de grootste last dragen en hoe groter de vervuiler, hoe verantwoordelijker ze zijn om de problemen op te lossen. Dat is denk ik de boodschap die een organisatie die ik wil steunen moet overbrengen.

Maar wat is het onderwerp waar ze aan moeten werken? Dat vind ik nog moeilijker. Omdat alles belangrijk is. De aarde zo achterlaten dat toekomstige generaties veilig kunnen opgroeien en leven op deze kwetsbare planeet. Dit omvat het plastic probleem en het hele spectrum van klimaatverandering.

Ik ben bang dat als ik te algemeen blijf, zo’n organisatie meer symbolisch is en niet echt iets kan bereiken. Natuur! Natuurlijk! Dat is het. Een organisatie die de natuur beschermt. Wereldwijd, met behulp van de bescherming en ontwikkeling van de natuur, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het zorgen voor de opname van meer CO2. Nu hoef ik alleen nog maar de juiste organisatie te vinden.

One Reply to “Op zoek naar een goed doel”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: