4 weken zonder nieuws

Read in english

Vanaf maandag 6 juli zal ik vier weken lang geen nieuws meer kijken, lezen of beluisteren. Onlangs heb ik gemerkt dat ik steeds meer negatieve gevoelens in mijn lichaam krijg. Veel van deze gevoelens hebben te maken met hoe met corona wordt omgegaan, de black lives beweging, klimaatverandering, ongelijkheid enz. Het meeste van mijn verdriet en boosheid is gericht op de rijken en machtigen. Hoe ik er ook over denk, het zorgt ervoor dat ik me niet in staat voel om iets te doen, terwijl ik tegelijkertijd denk dat sommige van mijn ideeën zoveel goeds kunnen doen.

Op een avond dat ik met een paar vrienden zat te kletsen, maakte een van hen de opmerking die ik moest horen.

Hij zei dat sommige mensen zich gewoon niet laten informeren en een perfect gelukkig leven leiden. Ik heb dit wel vaker gehoord, maar op de een of andere manier zag ik het ineens.

Jarenlang heb ik de hoeveelheid nieuws die mij bereikte verminderd. Maar de laatste maanden, met alles wat er gaande is in de wereld, lees ik steeds meer. Dus over vier weken hoop ik te zien hoe groot de impact van het nieuws op mij is. Ik denk dat de beste manier om erachter te komen, is door nu op te schrijven hoe ik me voel en te kijken hoe het zich verhoudt tot vier weken later, toen ik klaar was met mijn experiment.

Ik heb online een lijst met negatieve gevoelens gevonden en ik zal nu de woorden opsommen die op mij van toepassing zijn. Ik zal zien hoe het zich verhoudt tot een paar weken verder.

 • Vervreemd
 • Boos
 • Verraden
 • Bitter
 • Geketend
 • Gecontroleerd
 • Gedemoraliseerd
 • Beroofd
 • Wanhoop
 • Teleurgesteld
 • Gefrustreerd
 • Hulpeloos
 • Hopeloos
 • Onzeker
 • Gemanipuleerd
 • Onbegrepen
 • Verwaarloosd
 • Niet nodig
 • Verstoten
 • Paniekerig
 • Machteloos
 • Onderdrukt
 • Klein
 • Angstig
 • Gekweld
 • Onbeschermd
 • Onveilig

Het is een lange lijst. Een groot aantal op deze lijst voel ik maar een klein beetje, maar ik hoop dat het me zal helpen te vergelijken met het feit dat ik deze vier weken geen nieuws zie of lees.

Misschien is het niet het nieuws dat het mij aandoet. Wie weet. Laten we het uitzoeken.

Dus vanaf maandagochtend verwijder ik mijn facebook- en nieuws-app van mijn telefoon. Ik blijf weg van facebook op mijn laptop. Die gebruik ik alleen om snel mijn blog te posten. Ik heb het nieuwsonderwerp gesloten op youtube en ik luister niet naar de radio. Ik zal de mensen om me heen die erg van nieuws houden, vragen om alsjeblieft niet met me over nieuws te praten.

Ik denk dat ik het zo allemaal heb gehad. Ik ben klaar voor deze uitdaging en kijk uit naar de resultaten.

Het resultaat

Het is vier weken geleden. Ik ben zoveel mogelijk weggebleven van nieuws. Ik ben er niet helemaal in geslaagd, want dat zou betekenen dat ik mezelf deze weken in een kluizenaar had moeten veranderen en dat is iets wat ik niet wil doen.

De afgelopen weken heb ik veel mensen gehad die me vroegen hoe ik de nieuwsstilte ervoer. Mijn antwoord was altijd hetzelfde: “Geweldig, verbazingwekkend en fijn”.

Ik zal mijn best doen om te vertellen hoe ik het gebrek aan nieuws heb ervaren. De eerste week was het vooral vredig. Ik miste het geen seconde. De spanning die de afgelopen maanden was opgebouwd, was in een oogwenk weg. Ik was verrast hoe gemakkelijk het was om helemaal niet naar Facebook te kijken. In week drie hoorde ik wat nieuwsfragmenten over corona en ik moet zeggen dat ik me een beetje zorgen maakte. Waren er dingen die ik echt moest weten? Hoe erg wordt het?

Maar toen ik eenmaal had nagedacht over hoe informatie zou worden verspreid als het echt uit de hand zou lopen, kon ik de zorgen loslaten.

Dit experiment en idee was helemaal niet nieuw. Maar het was de eerste keer dat ik het bewust deed. Toen ik eenmaal had aangekondigd dat ik dit experiment zou ondernemen, bood een vriendin me wat inzicht uit een boek dat ze las. Het boek is van Mirjam van der Vegt en heet Koester je hart. In de boeken noemt ze vervolgens Rolf Dobelli. Hij schreef waarom we geen nieuws zouden moeten volgen.

Kortom: nieuws is misleidend, het is niet relevant, het is beperkende opvattingen, het is giftig voor je lichaam, het vergroot denkfouten, het stopt het denkproces, het is verslavend, het kost tijd, het maakt ons passief en last but not least houdt het ons tegen van medelevend en creatief zijn.

Nu na vier weken voel ik me ontgift. Ik ben klaar om weer kleine porties nieuws te ontvangen. Ik zal de nieuws-app en Facebook niet meer aan mijn telefoon toevoegen. Ik luister naar het nieuws op de radio en dat is het dan. Ik ben blij dat ik het heb gedaan en kan het iedereen aanbevelen.

Ik rond deze blog af door de lijst met negatieve gevoelens nog een keer door te nemen en te kijken wat het resultaat is.

 • Vervreemd
 • Anders
 • Leeg
 • Lui
 • Controle verliezen
 • Timide
 • Teruggetrokken

Als ik dit vergelijk met de lijst van vier weken geleden, sta ik versteld. Wat een verschil! Ik merkte al dat ik me positiever voelde. Ik ging van 29 gevoelens naar 7! Dit bewijst voor mij gewoon hoe groot de invloed van het nieuws en facebook op mij is. Dit was een succesvol experiment en ik herhaal dit graag als ik ooit in dezelfde val trap.

4 Replies to “4 weken zonder nieuws”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: