Alternatief leven in een caravan

Read in English

Jaren terug was ik aan het overwegen hoe en waar ik zou willen wonen. Ik overwoog een tiny house on wheels, anti kraak, huren, kopen, etc. Een tiny house sprak me het meeste aan, maar de bouwkosten, bouwtijd en onzekerheid waar je die vervolgens neer kon zetten waren punten die me tegen hielden. Toen ik op een zekere dag bedacht dat campings eigenlijk alles te bieden hebben wat ik zocht in een leefomgeving besloot ik in een tourcaravan te gaan wonen.

Inmiddels zijn we ruim 3,5 jaar verder en woon ik nog steeds in mijn caravan. In die periode heb ik voor 10 maanden door Europa getrokken met m’n huis, maar de rest van de tijd heb ik “gewoon” in Nederland gewoond. Ongeveer elk half jaar verhuis ik naar een andere stek. Ik zoek een plek die voldoet aan m’n eisen en zo dicht mogelijk bij mijn werkgever in de buurt.

Omdat ik inmiddels zoveel ervaring heb met deze levensstijl en er steeds meer mensen in geïnteresseerd zijn, leek het me een goed idee om al mijn tips op een rijtje te zetten. Laat ik beginnen met te zeggen dat wonen in een caravan niet voor iedereen is weggelegd. Vele mensen die op bezoek komen ervaren mijn leefomgeving als claustrofobisch.

Starten

Tenzij je al een caravan hebt, zal je eerste stap het kopen van een caravan zijn. Punten om aan te denken zijn; leeftijd, merk en indeling. Hoe nieuwer de caravan is hoe beter deze geïsoleerd is. Alles na 2000 is een stuk beter dan ervoor. De levensduur van de inrichting is over het algemeen beter bij de caravans van duurdere merken. Mijn caravan van 2002, is jarenlang gebruikt op een seizoensplaats en inmiddels woon ik meer dan 3,5 jaar permanent in de caravan. De inrichting is nog zo goed als in dezelfde staat als toen ik deze kocht. Met uitzondering van de aanpassingen die ik heb gedaan om het meer naar mijn smaak te maken. Wat ik in de loop van de jaren heb gedaan kun je lezen in deze blog.

De indeling van de caravan is uiteraard afhankelijk van je situatie en smaak. Voor mij was vooral het formaat van de keuken (zo groot mogelijk) van belang en de ruimtelijkheid. Ik ben heel blij met de inrichting die ik vond; Frans bed, toilet en wastafel achterin, dat kan worden afgesloten met schuifdeur en luxaflex. Een kleine vier persoons zithoek die kan worden omgevormd tot bed en daarnaast de keuken. Maar wat de ruimte vooral prettig maakt is het grote dakraam waar heel veel licht door binnenkomt. Als je nog niet bekend bent met caravan, net als ik toen ik begon, dan kan ik je aanraden om gewoon een heel aantal caravans te gaan bekijken bij een dealer. Zoek uit wat voor jou echt van belang is en ga vervolgens daar gericht op zoeken.

Heb je de caravan eenmaal aangeschaft dan wil je er uiteraard in gaan wonen. Ik kan je ten zeerste aanraden om in het voorjaar of de zomer te starten. Regen, kou en wind zijn het meest uitdagend om mee om te gaan. Ik ben begonnen in juni en heb mezelf alle ruimte gegeven om te ontdekken of dit leven echt bij me paste. Vond ik het niets dan zou ik de caravan gewoon weer verkopen en op zoek gaan naar een andere oplossing. Doordat het weer langzaam verandert kan je wennen aan de lagere temperaturen. Ik vind de koude en natte periode nog steeds het uitdagendste, maar ik kan er geestelijk en lichamelijk goed mee omgaan.

Een plekje vinden

Wanneer ik op zoek ga naar een camping in een nieuwe omgeving dan begint mijn zoektocht op google maps. Meestal zoek ik op minicampings of boerencampings. Op hun website kijk ik naar wat een verblijf daar kost en wat de bijkomende kosten zijn (internet, elektra, douche, warm water). Sommige campings hebben een seizoenstarief of een maandtarief. Deze zijn vaak een stuk goedkoper dan campings waar alleen een dagprijs wordt berekend. Maar het kan geen kwaad ze te vragen of ze ook een lang verblijf tarief hanteren. Als je iets hebt gevonden dat je aanspreekt dan kan ik je ten zeerste aanraden om zonder aankondiging langs te gaan. Meestal loop ik eerst een rondje om eens te kijken hoe de sfeer is. Soms zien ze al dat je geen gast bent en komen ze al een praatje maken.

Ik zorg ervoor dat ik er netjes uit zie en leg uit dat ik op zoek ben naar een plek voor langere tijd. Vertel dat ik werk heb en dat hun camping een goede uitvalsbasis is. Ik probeer ervoor te zorgen om zo over te komen dat ik keurig kan betalen en dat ik me netjes gedraag en geen overlast veroorzaak. Soms zijn campingeigenaren huiverig omdat ze eerder slechte ervaringen hebben gehad. Daarom wil ik vragen; Gedraag je, kom je afspraken na en laat een goede indruk achter. Zo krijgt deze gemeenschap geen slechte naam. Toen ik echt heel graag op een specifieke camping wilde staan, maar zij niet aan lang verblijf deden door slechte ervaringen, heb ik met hen afgesproken dat ik eerst voor drie weken zou komen. Mocht het nou niet bevallen dan zou ik gewoon weer vertrekken. Uiteindelijk heb ik daar enkele maanden gestaan.

Randzaken

Om van plek naar plek te kunnen verhuizen heb je uiteraard een auto met trekhaak nodig, hoewel ik het ook heb gezien dan voor een verplaatsing van de caravan hulp wordt ingeroepen. Voor mij was het belangrijk dat ik alles alleen kan. Bij het aanschaffen van mijn caravan heb ik gelet op het gewicht van de caravan en ook op het totaalgewicht in combinatie met de auto. Blijft dit gewicht namelijk onder 3500 kg dan mag je rijden met alleen je B rijbewijs.

Een andere uitdaging waar we als mensen met een alternatieve leefstijl mee om moeten gaan is de inschrijving in een gemeente en het ontvangen van post. Ik heb het kunnen oplossen door me in te schrijven bij m’n ouders. Ze hebben een koopwoning, waardoor het geen invloed heeft op toeslagen. Als er belangrijke post binnenkomt dan hoor ik dat van ze, maar gelukkig krijg je tegenwoordig steeds meer post digitaal. Ook de paar spullen die ik nog wel bezit zijn bij m’n ouders opgeslagen.

Winter

In de winter in een caravan kan soms wat meer als overleven voelen. Goede verwarming hebben is in mijn ogen essentieel. Ik heb twee soorten verwarming die ik afhankelijk van de situatie op de camping inzet. Ik heb een gaskachel met ringverwarming (buizenstelsel waar de warme lucht door wordt geblazen) en een elektrische mini radiator. Op campings waar ik apart voor het gebruik van elektra moet betalen maak ik zo min mogelijk gebruik van de elektrische kachel. Ik zet deze dan alleen ‘s nachts aan wanneer het gaat vriezen om vorstschade te voorkomen. De gaskachel gaat ‘s nachts altijd uit. Voor de veiligheid, maar ook omdat het me anders veel te warm wordt. Ik ben inmiddels gewend om bij temperaturen rond de 5 graden te slapen. Als de gaskachel continue aan staat kan het al gauw gedurende de nacht 25 graden worden, er zit helaas geen thermostaat in.

Bij het selecteren van een camping voor de winter kan het handig zijn om te letten op de vermelding van verwarmd sanitair. Naakt zijn bij lage temperaturen is niet voor iedereen weggelegd, hoewel je ook daaraan kan wennen. Ik probeer ook te letten op welk plekje ik uitkies. Als het even kan beschermd tegen de westenwind. Maar wat voor mij belangrijker is, is om de voortent zo veel mogelijk in de zon te hebben. Ook midden in de winter kan het lekker warm worden in de voortent als de zon er goed op staat. De caravan heeft hier ook profijt van, en hoef je dus overdag minder of zelfs niet te verwarmen.

Als laatste kan ik ten zeerste aanraden om, in ieder geval in de winter, een voortent aan de caravan te hebben. Daar kan je natte kleding, schoenen en dergelijke achterlaten en zo de caravan droog houden. Ook raak je de warmte uit de caravan minder snel kwijt bij in en uit lopen. Zelf heb ik gekozen voor een deeltent. Deze is lichter en kan ik beter in m’n eentje opzetten dan die grote dingen.

Hieronder heb ik een lijst toegevoegd van alle campings die open zijn in de winter. De campings bieden allen plek aan campers en/of caravans. Ik ga proberen deze lijst up to date te houden.

3 Replies to “Alternatief leven in een caravan”

  1. Wat leuk om te lezen! Ikzelf ga vanaf maart in een caravan wonen samen met mijn 2 hondjes. Ik ga me ook inschrijven bij mijn ouders . Ik heb gekozen voor een vrij jonge luxe caravan omdat ik een eigen badkamer en wc wilde hebben . En een lengte van 660 excl disselstang. Ook een royale voortent van 3 m diep , mede omdat ik ook honden heb.
    Ik ben erg benieuwd hoe dit avondtuur gaat bevallen . Ik kom uit een royale koopwoning met 4 slaapkamers, leefkeuken, 2 badkamers en 3 wc’s 🙈 dus wel een flinke stap terug. Liefs Margriet

    Liked by 2 people

    1. Wat leuk dat je de stap gaat wagen Margriet! Ik hoop dat je een mooi voorjaar treft, dat maakt de stap iets gemakkelijker. Geniet van het versimpelde leven en wie weet komen we elkaar ergens tegen.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: