Wandel naar gezondheid

Read in English

De natuur speelt een grote rol in mijn leven. Toen ik jonger was, was het een plek waar ik graag speelde en ontdekte. Later in het leven werd het de plaats waar mijn beroep plaatsvond. De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat het nog meer voor me doet dan ik dacht. Het heeft deze verbazingwekkende genezende kracht. Dat klinkt misschien een beetje vaag of spiritueel, maar ik zal proberen uit te leggen wat het voor mij doet en uiteindelijk wat het voor jou kan doen.

Als ik gestrest ben en een wandeling maak, merk ik na ongeveer een half uur dat mijn lichaam de spanning loslaat die door de stress opbouwt. Langzaam beginnen mijn hersenen en hart het tempo van mijn beweging te volgen.

In het begin van de wandeling ben ik meer naar binnen gericht. Ik denk aan dingen die in mijn leven aan de gang zijn, meestal vallen deze gedachten over elkaar heen, sommige zo kort dat ik ze nauwelijks begrijp. Naarmate de tijd verstrijkt, gaat mijn focus meer naar buiten. Ik merk echt elk geluid, elke geur en elke kleur van de natuur om me heen waarneem.

Afgelopen zomer had ik moeite met het bedenken van een goed idee voor een nieuwe blog. Mijn gedachten waren een grote puinhoop in mijn hoofd. Ik besloot toen om iets nieuws te proberen.

Iets wat ik nu meditatief wandelen noem.

Ik ging naar een pad dat bijna nooit wordt gebruikt. Daar boog ik mijn hoofd en hield mijn ogen op het gras vlak voor mijn voeten. Ik nam kleine stapjes, mijn hiel net naast de tenen van mijn andere voet. Door een heleboel input voor mijn ogen uit te sluiten en de langzame en bewuste beweging van mijn lichaam hielpen mijn hersenen te vertragen. De losse gedachten begonnen op een rij te komen en langzaam maar zeker eindigde ik met een mooie lange reeks idee├źn die ik aan elkaar kon plakken om een nieuw verhaal te vormen.

Ik denk dat dit voor iedereen zou kunnen werken. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde geest. Maar zo nu en dan heeft elke persoon een vorm van genezing nodig. Het kan zijn dat je in plaats daarvan fysieke genezing nodig hebt. Het goede van dit verhaal is dat het ook daarvoor werkt. In meerdere onderzoeken is de duur van herstel na een operatie onderzocht. De mensen die vanuit hun slaapkamerraam uitzicht hadden op een groene buitenruimte hadden minder pijnstillers nodig en herstelden sneller.

Dus ik raad je aan: als je je niet goed voelt, trek je schoenen aan en ga naar buiten.

Alleen

Het werkt het beste als je alleen gaat. Ik weet dat dat moeilijk kan zijn. Ik heb er lang mee geworsteld. Maar als je alleen bent, zijn je hersenen helemaal vrij voor jou. Het hoeft niet te denken aan of te praten met die andere persoon waarmee je samen bent.

Geen afleiding

Ga naar een plek waar je waarschijnlijk niemand anders zult tegenkomen, en in sommige gevallen dat ze jou ook niet kunnen zien. Zodat je volledig jezelf kan zijn. Ga waar mogelijk op onverharde paden.

Vertraag

Je hoeft niet snel te bewegen, laat je lichaam en geest het tempo bepalen. Geef lichaam en geest voldoende tijd om zich aan jouw fysieke tempo aan te passen. Hoe chaotischer je geest is, hoe langzamer je moet gaan.

Laat het gaan

Forceer jezelf niet naar een resultaat, dan is de kans groot dat je weinig tot niets bereikt. Wees aardig voor jezelf als die wandeling je niet brengt wat je wilde bereiken, de tijd was gewoon niet goed.

Ik hoop dat dit je zal helpen genezen van wat je hebt moeten doorstaan. Ik wens je veel plezier, gezondheid en wijsheid bij je komende wandelingen. En vergeet niet, er is geen verkeerde manier om dit te doen.

One Reply to “Wandel naar gezondheid”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: