Vakantie? Maak een strand schoon!

Read this in English

Geïnspireerd door een vriend en een aantal mensen die ik online of op tv heb gezien, besloot ik een moment te nemen tijdens mijn vakantie in Kroatië en de natuur zo goed mogelijk schoon te maken. Ik wilde mijn vakantiebestemming een beetje beter achterlaten dan ik hem had gevonden.

Litter - bottle

De eerste paar dagen dat ik er was, besteedde ik natuurlijk mijn tijd aan verkennen, wandelen, klimmen etc. Na al deze activiteiten was het tijd om te ontspannen voor een dag. ‘s Morgens las ik een boek en deed een puzzel, maar in de middag voelde ik me energiek. Dus pakte ik mijn rugzak, water en wat vuilniszakken en ging naar het strand.

Op het eerste gezicht zag het strand er niet al te vies uit, maar toen ik eenmaal goed oplette, merkte ik al deze kleine stukjes plastic op. Uiteindelijk heb ik twee uur gewerkt en een stuk van 600 meter strand schoongemaakt. Ik vulde vier zakken met allerlei vuilnis, van sommige items die ik kon vertellen wat het was of was geweest. Maar sommige dingen waren in zulke kleine stukjes gebroken dat ik geen idee had waar het van was.

Litter - collection

Na het opruimen gooide ik alles in de prullenbak van de camping. Uiteindelijk heb ik geen idee waar dat naartoe zal gaan. Ik hoop heel erg dat het niet op een of andere slechte open stortplaats terechtkomt. Ik sprak met een plaatselijke winkeleigenaar die me vertelde dat er mogelijkheden zijn om te recyclen, maar dat de meeste vuilnis nog steeds in dezelfde vuilniswagen belandt. Dus ik hoop op het beste dat mijn inzet niet tevergeefs was.

Ik hoop dat dit je inspireert om ook een vuilniszak te pakken wanneer je op vakantie bent en dat strand, bos of veld schoon te maken. Laat het mooier achter dan hoe je het gevonden hebt.

One Reply to “Vakantie? Maak een strand schoon!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: