Een jaar in een caravan

Read this in English

Ik was ooit een doorsnee persoon, een persoon die binnen de lijntjes kleurt. Ik kocht een huis met mijn vriend. Eén met een grote tuin waar we een grote garage zouden bouwen voor zijn hobby’s. We werkten beide hard in onze 9 tot 5 banen. Als het mogelijk was dan reisden we naar prachtige plekken en genoten van de buitensporten waar we zo van hielden. Dit perfecte plaatje duurde minder dan een jaar.

Hij maakte het uit en ik verloor mijn baan. Nu, ruim drie jaar later, kan ik me nauwelijks voorstellen dat ik zo’n leven wilde. Ik ben vrijgezel, niet uit vrije keuze, maar desalniettemin gelukkig. Mijn huis neemt slechts 16 m2 in beslag en kan overal mee naartoe worden genomen. Van tijd tot tijd ga ik naar een nieuwe plek die ik dan in mijn vrije tijd kan verkennen. Daarvan heb ik erg veel door mijn parttime baan. Door veel tijd door te brengen in een groene en stille omgeving, voel ik me nu vrij en ontspannen.

Vandaag denk ik na over hoe ik het laatste jaar in een caravan heb meegemaakt.

-1 Wind

Ik denk dat de ergste week die ik heb gehad aan het einde van de winter was. Mijn caravan stond op een plekje op het zuidwesten. Die week bleef de wind precies uit die richting blazen. De voortent klapperde ondanks dat alles stevig vast zat. Elke windvlaag resulteerde in het schudden van de caravan. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn stressniveau toenam omdat het schudden niet stopte. Ik probeerde het huis zo veel mogelijk te ontvluchten.

-2 Koud

Dit jaar was niet de koudste winter, maar toch was het soms lastig wanneer ik wakker werd of thuiskwam in een huis dat slechts enkele graden boven het vriespunt lag. Gelukkig is de ruimte klein, maar het duurt zeker een half uur voordat de temperatuur comfortabel is. Ik raakte er wel enigszins aan gewend, wachtend in badjas of jas tot de ruimte was opgewarmd.

-3 Reizen

Inpakken en uitpakken voor het op reis gaan is super vervelend. Al mijn bezittingen zijn opgeborgen in de zeer efficiënte opslagruimtes in de caravan. Alles eruit krijgen betekent veel dingen heen en weer verplaatsen totdat het eindelijk allemaal uit is. Voordat ik in een caravan woonde nam ik ten minste een week de tijd om alles te verzamelen wat ik nodig heb voor een langere reis. Ik leg het allemaal op de grond en kijk of ik alles heb. Nu moet ik meteen verzamelen en inpakken. Als ik thuiskom, is het nog erger. Dingen een week lang heen en weer verplaatsen totdat het eindelijk allemaal op de juiste plaats is.

+1 Slapen

De meeste nachten verwarm ik de caravan niet als ik slaap, dus de temperatuur in de caravan daalt naar de buitentemperatuur. Ik denk dat ik in mijn leven nog nooit zo goed heb geslapen. Mijn lichaam is meer in harmonie met de seizoenen buiten. Het beste van alles was afgelopen zomer, toen de dagen erg warm waren en alles overdag opgewarmd raakte. Het enige dat ik hoefde te doen was de ramen aan twee kanten open zetten en de binnentemperatuur was in de kortste tijd hetzelfde als de buitentemperatuur.

+2 Uitzicht

Tot nu toe heb ik vanuit mijn raam kunnen genieten van een fantastisch uitzicht. Wanneer mooie dingen buiten gebeuren, merk ik het snel op en neem ik de tijd om er echt van te genieten. Als ik naar het douchegebouw loop, zie ik een prachtige hemel of hoor ik vogels druk in gesprek met elkaar. Ik zie vleermuizen wanneer het bijna donker is.

+3 Environment

Ik kan dit punt niet bewijzen, omdat ik geen idee heb van de cijfers, maar ik denk dat ik het afgelopen jaar veel minder gas en elektriciteit heb gebruikt. Omdat mijn zonnepaneel nu ook werkt, denk ik dat het nog beter gaat. Naast minder gebruik van energiebronnen heb ik ook veel minder vlees gekocht dan voorheen. Deze levensstijl heeft me nog meer bewust gemaakt van de impact die we hebben op deze planeet.

Ik ben blij met het leven dat ik nu heb en ik zou op dit moment niet in een bakstenen gebouw willen wonen. Ik heb geen idee wat de toekomst voor mij in petto heeft, ik ben benieuwd om erachter te komen. Misschien leef ik dit leven nog een paar jaar of misschien is het volgende maand voorbij. Dit leven is nu goed voor mij, dus ik geniet van elk moment ervan.

3 Replies to “Een jaar in een caravan”

    1. Het vergt zeker oefening om in het NU te kunnen leven. En velen zullen me wel voor gek verklaren. Maar wat heb ik te verliezen? Ik ga niet zitten wachten tot ik met pensioen ben om van het leven te genieten.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: