Vechten of vluchten?

Read this in English

Er zijn veel zaken in mijn gedachten als ik denk aan het milieu. Zoals hoe geld en macht veel belangrijker is dan de aarde waarop en waarvan we leven. Het overweldigt me vaak, meer dan eens blijf ik achter denkend dat het het beste is om ergens heen te gaan en me te verstoppen. Als ik het niet zie, zal ik me niet zo slecht voelen. Maar ik weet dat dit geen oplossing is. Ik wil geen struisvogel zijn die mijn hoofd in het zand steekt. Maar tegelijkertijd weet ik niet wat ik zou kunnen doen om echt een verschil te maken.

Sommige mensen, zoals Greta Thunberg, krijgen aandacht en mensen luisteren. Ik ben niet zo iemand, en dat vind ik prima. Maar ik zou mensen willen raken en hen laten nadenken over dingen waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn. Nu ik erover nadenk. Ik doe dit al. Ik praat met de mensen om me heen over mijn motivatie achter de dingen die ik doe.

Dus laat me je vertellen wat mijn mening is over de status van het milieu.

Ik denk dat we op dit moment te maken hebben met twee grote problemen; klimaatverandering en plasticvervuiling. Ieder even belangrijk. Vaak als mensen over deze problemen praten, hebben ze het over het vernietigen van onze planeet. Naar mijn mening is dit een onjuiste uitspraak. Wat eigenlijk wordt gezegd als we over onze planeet praten, is dat we de mensheid vernietigen. Zodra wij verdwijnen zullen planten en dieren veel van onze daden laten verdwijnen.

De aarde zal niet ophouden te bestaan.

Het kan veranderen door ons, maar het verandert ook door “natuurlijke” oorzaken als meteorieten, vulkanen, tektonische activiteit, enz. Dus ik zie de verandering die wij als mensheid op deze planeet veroorzaken als een natuurlijk iets, maar dat betekent niet dat ik het leuk vind. Ik zou er veel voor doen als ik een planeet kon zien zonder menselijke structuren en verwoesting.

Terug naar klimaatverandering en plasticvervuiling. Om ervoor te zorgen dat al die toekomstige generaties die na ons komen, een leven zullen hebben dat vergelijkbaar is of zelfs beter dan dat van ons, denk ik dat we echt moeten handelen. Ik heb niet veel kennis over de oorzaken van klimaatverandering, omdat ik geen wetenschapper ben. Maar ik weet wel dat ik mijn best kan doen om zo weinig mogelijk impact te hebben als ik kan. Gebruik verstandig energie, winkel verstandig, hergebruik waar ik kan, enz.

Het plastic probleem is iets duidelijker. Het is opgebouwd uit twee delen; voorkomen en schoonmaken. Veel organisaties, zoals The Ocean Cleanup, werken aan (manieren om) land en oceaan te reinigen. Nu moeten we allemaal ons aandeel doen door een beetje te helpen. Maar wat nog belangrijker is, we moeten werken aan het voorkomen van meer plastics in de natuur. Ik probeer zo weinig mogelijk kunststoffen voor eenmalig gebruik te kopen en te gebruiken. Van de dingen die ik nog steeds koop en gebruik, zorg ik ervoor dat het uiteindelijk gerecycled wordt. Mijn volgende stap zal zijn dat ik elke keer dat ik een supermarkt bezoek, het personeel vraag wat ze doen om de hoeveelheid vuil die klanten mee naar huis nemen gaan minimaliseren.

Nu moet ik alleen nog de andere 7,7 miljard mensen op deze planeet overtuigen om hetzelfde te doen.

One Reply to “Vechten of vluchten?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: