Leven van een beetje

Read this in English

Ik ben de afgelopen dertien maanden werkloos geweest en heb als vrijwilliger gewerkt bij de American National Park Service. Ik had wat geld gespaard, maar een leven op vrijwel geen inkomen stelt een persoon niet in staat veel geld uit te geven. Nu ga ik terug naar een leven waar ik weer voor geld zal werken, het is tijd om de balans op te maken van het afgelopen jaar.

Live on Little - Dodge Grand Caravan

Dit verhaal gaat je niet vertellen hoe je geld moet besparen. Er zijn genoeg online blogs beschikbaar om advieslijsten te vinden. Wat ik graag met je wil delen, is hoe ik probeerde zo min mogelijk geld uit te geven. Elke persoon heeft zijn eigen prioriteiten in het leven, als je op zoek bent naar advies over hoe je geld kunt besparen, kijk dan naar wat belangrijk voor je is. Is het die nieuwe outfit elke maand, of is het biologisch voedsel? Wat het ook is, het is prima, jij beslist. Dit is hoe ik een jaar leefde, de keuzes die ik maakte.

Ik ben van 1 maart 2017 tot 27 maart 2018 in de Verenigde Staten geweest, in totaal heb ik iets meer dan 10.000 euro uitgegeven. Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel dat in dollars is, gezien de wisselkoers in het afgelopen jaar drastisch is veranderd, maar een ruwe schatting is dat ik ongeveer 11.111 dollar heb uitgegeven.

Van dat bedrag gaf ik ongeveer 50% uit aan boodschappen, gas en wat benodigdheden en wannahaves, 25% van het geld ging naar de aankoop en het onderhoud van de auto. In principe leefde ik van 435 euro of 485 dollar per maand. Ik moet niet vergeten dat ik het land in ben gevlogen met een maximum van twee tassen van 23 kg en een stuk handbagage. Na mijn aankomst kocht ik wat kleren, basis kookgerei en meer dingen die ik nodig had.

Nu wil je waarschijnlijk weten hoe ik leefde van 100 euro per week. Eerst mijn auto, tijdens het rijden probeerde ik niet boven de 65 mijl per uur te gaan, omdat ik het idee had dat de auto echt begon te verbruiken als ik harder reed. Ook bij het vullen van de tank probeer ik de goedkoopste in de omgeving te vinden. Het lijkt niet zo heel veel, het verschil van twee cent per gallon, maar als je die twee cent een jaar langer optelt, kan dat wel 10 dollar zijn. Voor sommigen is dit misschien iets om om te lachen, maar ik denk dat het het waard is.

Het tweede wat ik deed, en dit kan een enorme impact hebben, was thuis koken. In de VS eten veel mensen regelmatig buiten de deur. Ik kookte zoveel als ik kon en wanneer ik uit eten ging nam ik iets goedkoops of ik had er thuis al wat gegeten, zodat ik iets lichts kon kiezen als ik met vrienden ging. Ik heb bijna nooit een alcohol gekocht in een restaurant of bar, want dat is idioot duur. Omdat veel van de mensen met wie ik in dit laatste jaar op stap ging beseften dat ik een heel beperkt budget had, waren ze zoooo aardig voor me en betaalden ze vaak voor het etentje.

Ik wil nog een keer iedereen bedanken, jullie weten wie je bent! Je hebt mijn verblijf net dat beetje leuker en comfortabeler gemaakt.

Bij het doen van de boodschappen besteedde ik veel tijd aan het vergelijken van prijzen in de winkel. Ik heb veel diepvriesgroenten gekocht, ik heb ook vaak vlees van familie-verpakkingen gekocht en vervolgens opnieuw verpakt en ingevroren voor later gebruik. Niets weggooien was ook mijn motto, wees creatief en bedenk wat vreemde maar soms verrassend leuke maaltijden.

Natuurlijk heb ik nooit huur betaald, m’n behuizing was helemaal gratis. De Park Service betaalde mijn huisvesting toen ik daar woonde en toen ik niet bij de NPS woonde, woonde ik bij familieleden die graag alles betaalden wat ik nodig had. Ik ben zo dankbaar dat ze me hebben geholpen, want het was onmogelijk geweest om een ​​volle maand in een motel te wonen.

Live on Little - Park housing

Het derde wat ik deed was kringloop winkelen. In het geval dat ik iets nodig had, ging ik als eerste naar de kringloopwinkel. Hebben ze iets dat zou kunnen volstaan ​​voor wat ik nodig heb? Zo niet, dan zou ik rondsnuffelen in verschillende winkels om prijzen te vergelijken voordat ik uiteindelijk zou beslissen om te kopen. Toen ik rond wandelde in winkels zag ik, net als iedereen, soms iets leuks dat ik zou willen kopen. Gelukkig stopte ik mezelf vaak op tijd en vroeg: “heb ik dit nu echt nodig?”. Vaak was het antwoord nee, en ik zou het terugzetten. Ik denk dat dit een van de grote manieren is om echt geld te besparen, we kopen vaak dingen die we later bijna nooit meer gebruiken.

Wanneer ik op reis was, sliep ik in mijn auto op een goedkope of gratis camping en soms parkeerde ik zelfs een nacht bij een Walmart. Ik warmde blikjes eten op voor het avondeten en ik was creatief en niet te kieskeurig over het eten. Ik zag veel van het land voor vrijwel niets.

Ik werd ook een bibliotheek kaarthouder, dus ik kon films en boeken gratis lenen. De bibliotheek van International Falls gaf me een kaart haast zonder te vragen. Geweldig hoe ze teruggeven aan mensen die vrijwilligerswerk doen in hun gemeenschap. Al deze dingen opgeteld zorgde ervoor dat ik zo weinig uit gaf. En wanneer de auto die ik heb gekocht verkocht is, zullen de uitgaven nog verder dalen.

Wil je weten waar ik wel geld aan heb uitgegeven? Ik wilde heel lang een paar cowboylaarzen hebben, dus ik heb een paar gekocht. Ik kocht een aantal boeken en andere dingen die me doen denken aan mijn tijd in de Verenigde Staten. Al met al gaf ik 10.100 euro uit aan een levenslange ervaring die niemand me kan afnemen.

Ik deed wat veel mensen doen als ze stoppen met werken na een lange carrière, ik deed het op mijn 33ste!

One Reply to “Leven van een beetje”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: