Vrouw, het “zwakke” geslacht

Read this in English

Volgens een flink aantal mensen die ik tijdens mijn volwassen leven heb ontmoet, zou ik bang moeten zijn of beschermd moeten worden wanneer ik alleen naar buiten ga. Waarom is dat? Waar komt dit vandaan? En waarom deel ik dat gevoel of dit idee niet?

Woman - AmerikaIk raak erg gefrustreerd wanneer iemand een opmerking maakt over het niet alleen gaan naar een bepaald gebied als een vrouw. Er zijn bepaalde plaatsen waar ik echt niet alleen naar toe wil gaan, maar dat is een overweging die ik voor mezelf maak. Zo’n opmerking waardeer ik niet.

Vrouwen zijn net zo sterk als mannen, ik ga niet de gevarenzone in waar ik beweer dat vrouwen misschien nog sterker zijn dan mannen. Ja, we zijn anders gebouwd en fysiek zouden we niet zoveel kunnen tillen als mannen. Maar dat betekent niet dat we angstig in een hoekje moeten gaan zitten, ons in een grote kudde moeten begeven of een sterke stier nodig hebben om ons te beschermen.

Woman - EgyptVrouwen krijgen vaak te horen dat het in het park als het donker wordt niet veilig voor ons zal zijn. Maar is het gevaarlijker voor ons dan voor mannen? Waarom is er geen gevaar voor hen in dat park? Wat kan zo gevaarlijk zijn voor vrouwen, maar niet voor mannen? Verkrachters? Hoe waarschijnlijk is het dat je er echt één tegenkomt? En wie zegt dat ze in het donker achter een struik staan ​​te wachten om je te grijpen? Zou het niet net zo gemakkelijk kunnen gebeuren als je op weg bent van de supermarkt naar je auto?

Ik ben op nogal wat plaatsen geweest die anderen misschien als gevaarlijk beschouwden voor een vrouw alleen. Ik ben opgegroeid in de buurt van Amsterdam en heb zelf veel door de stad gereisd. Ik heb ongeveer vijf maanden in Ar Riyad, Saoedi-Arabië en vier maanden in Maleisië gewoond en mijn omgeving op mijn eigen manier verkend. Wandelde zes dagen alleen in de winter in Nederland en verbleef in goedkope B & B’s. Ging een week alleen op vakantie in Egypte. Ik zou nog wel even kunnen doorgaan, maar ik heb nooit problemen gehad. Had ik gewoon geluk of was het mijn gedrag die voorkwam dat ik in de problemen raakte? Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat de manier waarop ik mezelf in deze situaties gedraag, de manier is waarop ik dingen voorkom.

Ik geloof dat mensen intuïtiever zijn dan we denken. We zijn ons vermogen kwijtgeraakt om naar ons innerlijke kompas te luisteren. Maar ik denk dat iedereen het terug kan vinden.

Me in abaya in the community park

Ik voel me het veiligst in twee situaties; Wanneer ik in een druk gebied ben waar veel mensen in de buurt zijn, of wanneer er niemand is. Ik voel me het minst op mijn gemak als er maar af en toe iemand rondloopt. Als ik in deze situatie ben, ben ik me erg bewust van mijn omgeving, wie waar is en wat mijn opties zijn. Dus ja, ik ben op deze momenten extra oplettend, maar ik laat het me niet tegenhouden… Behalve als ik me niet op m’n gemak voel of niet blij ben met mijn omgeving. Dan keer ik gewoon terug.

Het helpt ook als je het gevoel hebt dat je weet wat je moet doen als je op de een of andere manier wordt aangevallen. Omdat ik in Amsterdam naar het voortgezet onderwijs ging, werd zelfverdediging voor meisjes en vrouwen als een belangrijk onderdeel van ons onderwijs beschouwd. Gedurende enkele weken hebben we geleerd wat we moesten doen als we op specifieke manieren werden aangevallen. We bouwden ons zelfvertrouwen op door te leren hoe een vuist te gebruiken om een ​​houten plank in twee stukken te breken met één slag. Ik heb geluk dat ik nog nooit in een situatie ben geweest dat ik de opgedane kennis moest gebruiken. Maar als ik in een situatie sta die gevaarlijk kan worden, schiet die training me weer te binnen en ik herinner me wat ik moet doen als er iets gebeurt.

Woman - PieterpadIk zal niet zeggen dat ik me nog nooit ongemakkelijk voelde in situaties, omdat ik dat zeker wel ben geweest. Maar ik denk dat het belangrijk is hoe je met deze situaties omgaat, hier verwerf je je kracht en groei. Ik behandel de situaties meestal op twee verschillende manieren. De eerste is om jezelf uit de situatie te halen, en als je het niet alleen kunt doen, zoek dan iemand die kan helpen (ik ben ooit telefonisch gestalkt door een Saoedische chauffeur en een van mijn lokale collega’s heeft me geholpen). De andere optie is om jezelf te beveiligen op een manier die voor jou het prettigst is. Informeer familie of vrienden waar je bent en spreek een tijdstip af waarop je weer contact opneemt. Zorg ervoor dat je de deuren op slot doet wanneer je binnen bent. Of gebruik een andere methode waarmee je je veilig voelt.

Ik ben benieuwd wat je vindt van het zijn van een solo reizende vrouw. Ben je het met me eens? Of heb je andere ervaringen? Laat het me weten! Laat hieronder je opmerkingen achter.

One Reply to “Vrouw, het “zwakke” geslacht”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: