Ik vergeef je

Read in English

Aan een ieder die mij in mijn jeugd heeft gepest, buitengesloten of op wat voor andere manier dan ook naar tegen mij is geweest.

Ik vergeef je.

Niet omdat het niet erg was wat je deed. Het heeft me niet alleen toen maar al die jaren later pijn gedaan. Nee, ik vergeef je omdat ik niet meer met jou verbonden wil zijn. Je hebt al te veel macht gehad over mijn leven. Wie weet had jij het ook wel moeilijk, thuis of op school. Misschien was het wel jouw manier om jezelf er bovenop te houden en was je anders net als ik onderaan de ladder geëindigd.

Ik vergeef je omdat je misschien inmiddels van je fouten hebt geleerd. Wie weet heb je nu zelf een kind en zie je hoe die het moeilijk heeft op school. Ook vergeef ik je als je niet eens doorhad wat je deed. Hoe erg het zeer deed. Keer op keer. Al die avonden dat ik urenlang lag na te denken over wat ik tegen jou terug zou zeggen of doen, en dat uiteindelijk nooit deed.

Ik kan je niet eens vertellen wat je deed. Dat lijkt allemaal voorgoed uit m’n geheugen gewist. Het enige dat ik nog wel weet zijn mijn gevoelens van buitengesloten worden, die zelfs tot op de dag van vandaag naar voren komen. Ik vergeef je voor mijn angst voor groepen. Ik vergeef je voor het negatieve zelfbeeld dat ik opbouwde door jouw gedrag. Ik vergeef je voor het ongemak wat ik nog steeds voel als ik in het dorp ben waar ik opgroeide. Ik vergeef je voor alle momenten dat ik me alleen heb gevoeld.

Die pijn hoef ik niet meer, want dat geeft jou veel te veel macht. Dus daarom vergeef ik je. Vanuit de grond van mijn hart wens ik jou een heel mooi leven toe. Los van mij.

Je vraagt je misschien af waarom ik dit hier nu schrijf. Ik ga m’n best doen om dit zo goed mogelijk uit te leggen. In mijn dagelijks leven gaat het fantastisch met mij. Ik heb nog nooit zo goed in m’n vel gezeten als nu. Maar er zijn soms nog steeds momenten dat mijn verleden effect heeft op de dagelijkse gang van zaken. Langzaam aan ben ik gaan realiseren dat ik mijn verleden moet verwerken om echt goed verder te kunnen in het leven.

Maar hoe ik dit moest aanpakken kon ikzelf nog niet goed bedenken. Uiteraard zou ik hulp kunnen zoeken bij een psycholoog of op zoek gaan naar een therapie, maar dat heeft een grote financiële impact. Toen ik recent deze Ted Talk zag voelde ik een eureka moment. Ik besloot dat ik iedereen die mij in mijn verleden heeft gepest zou gaan vergeven. Dit is mijn manier om de brief op de post te doen. Zullen ze het lezen? Ik weet het niet, maar dat maakt ook niet uit. Ik heb de brief inmiddels al vele malen aan mezelf voorgelezen en dat geeft me een goed gevoel.

One Reply to “Ik vergeef je”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: