Proberen milieubewust te zijn

Read this in English

Men wordt niet geboren met een bewustheid van de impact die men op de planeet heeft. Het is iets dat je moet leren en ontwikkelen. Tegen de tijd dat ik twintig was, groeide mijn interesse voor de natuur en het milieu gestaag, maar ik was niet actief aan het veranderen. Ik legde verantwoordelijkheid buiten mezelf. Pas toen ik dertig werd begon ik me te realiseren dat ik ook een verschil moet proberen te maken. Stap voor stap veranderde ik mijn levensstijl.

Ik hoop een klein verschil te maken en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Vergeet niet dat er geen juiste of verkeerde manier is om voor de aarde te zorgen. Elk (klein) beetje dat je kunt doen is beter dan helemaal niets doen. Iedereen die je vertelt dat wat je doet niet zo goed is als wat zij doen, is je tijd niet waard.

Doe wat je kunt en wees er zo goed mogelijk in.

Dit is het beste wat ik kan doen op dit moment, maar hoop te verbeteren in de toekomst. Laten we hopen dat we allemaal genoeg hebben gedaan voordat de zaken echt uit de hand lopen.

Recyclen

Ik ben opgegroeid in een gezin dat al zijn best deed om zoveel mogelijk dingen te recyclen. We hadden een composthoop in de achtertuin en papier werd eens per maand verzameld door sportclubs. De moeilijkheid van recycling in de VS maakte me bewust van hoeveel afval ik eigenlijk produceerde. Ik heb geprobeerd zo min mogelijk afval te kopen, door limonade te gebruiken, geen plastic zakjes voor de groenten en zoveel als ik kon mijn eigen boodschappentassen te gebruiken. Tegenwoordig is het zelfs mijn werk mensen te motiveren om beter te recyclen en minder afval te produceren. Ik heb het idee dat de overheid en bedrijven harder moeten werken aan het verminderen van afval. Ik zou een complete blog kunnen schrijven over mijn ervaringen vanuit mijn werk.

Tweedehands winkelen

Er was een tijd dat ik veel van mijn vrije tijd besteedde aan het kopen van nieuwe kleding. Dit was tijdens mijn allereerste baan. Ik woonde in Saoedi-Arabië en het enige dat een vrouw alleen kan doen, is naar het winkelcentrum gaan. Het is nu tien jaar later en ik koop bijna nooit nieuwe kleding of zelfs spullen. Als ik iets nodig heb, kijk ik eerst in een kringloopwinkel, als ik niet kan vinden waarnaar ik op zoek ben, kan ik altijd naar een gewone winkel gaan. Ik koop alleen wat ik echt nodig heb. Wanneer spullen me in de winkel verleiden, ben ik vaak in staat om mezelf te stoppen en na te denken of ik dit item nu echt nodig heb. Spullen die ik niet meer gebruik, doneer ik aan de kringloopwinkel, en ik koop niet nieuw totdat de oude is versleten en moet worden weggegooid.

Eet minder vlees

Tegenwoordig eet ik slechts een paar dagen per week vlees. Lang geleden kon ik me geen leven voorstellen zonder vlees. Het voelde alsof een maaltijd niet compleet was zonder. Ik eet nog steeds vlees, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik het nodig heb om gezond te blijven, en natuurlijk houd ik nog steeds van de smaak ervan. Maar ik weet nu hoe groot de impact van de vleesproductie-industrie is, dus elke dag zonder vlees is een dag met minder impact op het milieu.

Gebruik minder energie

Eén van de redenen voor mij om in een caravan te gaan wonen, is om minder energie te gebruiken. De verwarming van een volledig huis verbruikt veel grondstoffen. Het huis is vaak gevuld met apparaten die veel energie verbruiken. En vaak wordt er veel meer water gebruikt. Ik kan je niet vertellen hoe groot het verschil is dat ik maak. Maar ik verwarm de caravan niet als ik weg ben, ik gebruik water voorzichtig omdat ik mijn tank vaker moet vullen als ik dat niet doe. Daar bovenop heb ik een zonnepaneel op het dak die me voorziet van elektriciteit voor licht, luchtpomp en waterpomp.

Vliegen

Ik heb besloten dat ik geen lange afstandsvluchten wil maken als ik ergens maar heel kort heen ga. Ik plaatste de grens op ongeveer 5 uur. Het komt ook omdat ik denk dat je een land niet echt kunt ervaren als je drie weken gaat. Dus als ik een nieuwe plek wil ontdekken die meer dan 5 uur verwijderd is, ben ik van plan daar minimaal 3 maanden naartoe te reizen.

Heb geen kinderen

Ik was nog vrij jong toen ik er al over nadacht of ik kinderen zou willen of niet. Ik had toen al de voorkeur voor het idee om een ​​kind te adopteren boven er zelf een te krijgen. Sindsdien zijn er veel dingen gebeurd, waaronder een langdurige relatie, maar toch heb ik niet de drang om een ​​eigen kind te hebben. Ik zeg niet dat het nooit zal gebeuren, maar wat ik nu weet over de impact die elk persoon op de planeet heeft, ben ik blij met mijn kinderloze leven.

Waar ik kan verbeteren: autorijden

Omdat ik wat afgelegen woon, is een auto cruciaal in mijn leven, ik heb hem zelfs nodig om mijn huis naar een nieuwe locatie te brengen. Mijn grootste probleem is dat ik niet graag veel fiets. Dus 15 minuten is al behoorlijk ver. Ik zou graag een milieuvriendelijker voertuig willen hebben, maar dat past op dit moment niet in mijn budget. Als ik de financiering zou hebben, denk ik dat ik een waterstofauto zal kiezen. Ik denk dat het de schoonste brandstof is die we op dit moment kunnen gebruiken.

Guilty pleasure: lange warme douches

Na een gestreste dag houd ik van de ontspannende krachten van een warme douche. Ik weet dat ik in minder dan 5 minuten schoon kan zijn als ik wil, maar dat weinig genieten. Als ik in een gebied ben dat heel weinig schoon water heeft, zal ik zo voorzichtig mogelijk zijn met water. Maar in een land als het mijne, waar we meestal meer dan genoeg water hebben, wil ik mijn tijd nemen om te ontspannen.


Toen de klimaatstakers naderhand naar de McDonald’s gingen, werden ze daarop aangekeken. Tijdens mijn werk sprak ik recent met iemand die zei dat mensen veganist zijn, maar meerdere keren per jaar per vliegtuig reizen. Kunnen we alsjeblieft hiermee stoppen? Kijk naar jezelf, naar de dingen die je kunt doen. Geef anderen niet de schuld voor de dingen die ze niet doen.

Kies je prioriteiten, wees blij met je guilty pleasures en verbeter waar je kunt.

 

One Reply to “Proberen milieubewust te zijn”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: