Veganistisch? Vegetarisch? Vleeseter?

Read this in English

In een korte tijd ben ik veel in aanraking gekomen met het veganisme. Een goede vriendin van me besloot vegan te worden na een leven lang vegetariër te zijn. Ik ging op een klimvakantie met twee veganisten en een vegetariër en onlangs raakte ik bevriend met een veganistisch stel op de camping waar ik momenteel woon.

Dit heeft me niet veganistisch gemaakt, maar het heeft me wel nieuwsgierig gemaakt waarom mensen besluiten om vegetarisch of zelfs veganistisch te gaan eten.

Ik heb begrepen dat de meeste mensen eerst vegetarisch worden omdat ze het niet leuk vinden hoe dieren worden behandeld. Een deel van deze groep begint later dierenwelzijn nu en in het verleden te bestuderen en vanwege hun bevindingen stap voor stap over gaan op het veganisme.

Nu heb ik nooit gedacht dat het doden van dieren voor voedsel een slechte zaak is. Naar mijn mening is het een natuurlijke iets dat mensen andere soorten van het dierenrijk eten. Bovendien geef ik de voorkeur aan voedsel dat we zelf “verbouwen” boven het afschieten of vangen van “wilde” dieren. Dit alleen al om de reden diversiteit en evenwicht in de natuur te behouden. Ik zie liever een bos vol met dieren dan een stuk voedsel op mijn bord dat een goed leven had.

Ik snap waarom mensen vegetarisch gaan eten, want zelfs ik kan zien dat deze dieren de afgelopen decennia onder vreselijke omstandigheden zijn gehouden. De oplossing ligt echter naar mijn mening meer in het verbeteren van de omstandigheden dan het niet eten van vlees.

Na een paar jaar voornamelijk (vrijwillig) vegetarisch eten, doordat ik twee vegetarische huisgenoten had, hervatte ik mijn oorspronkelijke vlees eetgewoonten. Ten minste 100 gram vlees bij elke warme maaltijd. Dit ging een lange tijd zo door, maar naarmate de tijd verstreek, leerde ik wat voor impact de productie van een stuk vlees op het milieu heeft.

Ik begon een verandering in mezelf te voelen, maar op de een of andere manier kreeg ik het nog niet voor elkaar om het vlees uit mijn dieet halen.

In juni van 2018 kon ik ineens wel die verandering maken. Ik heb mijn caravan gekocht en ben erin gaan wonen. Het is meer dan 15 jaar oud, dus sommige dingen werken niet helemaal goed meer. Een van deze dingen is de koelkast. Die werkt verre van optimaal, wat resulteert in wat gekke temperaturen in de koelkast tijdens de hete zomer van 2018.

Ik durfde vleesproducten er niet te lang in te houden. Dus in plaats daarvan begon ik vlees te vervangen door plantaardige opties. Dit was de motivatie die ik nodig had om veel vlees uit mijn dagelijkse voeding te verwijderen. Ook probeer ik zo veel mogelijk vlees te eten dat dicht bij de houdbaarheidsdatum ligt, zodat de winkel het niet hoeft weg te gooien of ik koop vlees van de minder gewenste delen van het dier. Dus geen biefstuk meer voor mij.

Ik ben echt heel blij met de maaltijden die ik kook. Ik mis het vlees niet eens meer, maar ik weet wel dat ik naar mijn lichaam moet luisteren. Omdat het me zal vertellen of ik bepaalde voedingsstoffen mis. Ik denk dat nu 3 van de 7 warme maaltijden per week vlees bevatten, slechts een jaar geleden was het 6 of 7 van de 7. Dus ik vind dat het een enorme verbetering.

Een deel van mij wil mijn koelkast zelfs niet repareren, zodat ik geen andere keus heb dan het bij deze gewoonte te houden.

Het praten met al die veganistische mensen om me heen heeft me veel geleerd. Ik vind het erg interessant om meer te weten te komen over hun motivatie. Ik heb dingen geleerd over de ontwikkeling van dieren door de eeuwen heen waar ik nog nooit over heb nagedacht. Tot nu toe heeft dit mijn mening niet veranderd, maar ik sta open voor de dialoog. Wetende dat veel mensen een veganistische levensstijl hebben, helpt mij m’n best te doen om iets minder vlees te eten.

Ben je veganist of vegetariër of is vlees nog steeds een groot deel van je leven? Luister naar mensen die je iets kunnen leren over wat er speelt bij het produceren van je eten. Weet wat je eet en maak een bewuste keuze. Eén die jou gelukkig maakt en niet anderen.

One Reply to “Veganistisch? Vegetarisch? Vleeseter?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: