Kunnen we van iedereen een natuurbeschermer maken?

Read this in English

Op een dag was ik aan het nadenken over het aantal mensen dat probeert de aarde te beschermen en aan de andere kant hoeveel mensen het gewoon geen reet kan schelen. Ik begon me af te vragen of er geen manier was om die laatste, veel grotere groep te bereiken.

Wij, de mensen van de wereld, zijn op een manier zo ver af komen te staan van de planeet waarop we leven, dat velen de ware waarde van de natuur om ons heen niet zien. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen weer contact maken met onze moeder aarde. Want als we naar mijn mening die verbinding weer gaan voelen, zullen de mensen de behoefte voelen om hun omgeving te beschermen.

Mensen die al geïnteresseerd zijn in een vorm van natuurbehoud staan ​​meestal open voor nieuwe input. Maar hoe zit het met degenen die zeggen dat het allemaal onzin is. Is er een manier om hen van gedachten te veranderen?

Misschien kan de verspreiding van religie ons een idee geven. (Let erop dat ik niet probeer iemands gevoelens te kwetsen, ik doe mijn best om dit te schrijven met respect voor alle religies.) Hier, in Noord-Europa, waren mensen lang geleden zoals ze dat noemen, heidenen. Het christendom verspreidde zich vanuit Rome over Europa. Natuurlijk stonden de meeste mensen niet open voor verandering van hun (natuur) religie naar het christendom. Dus de truc die ze gebruikten was om de speciale dagen en gebeurtenissen van de heidenen te nemen en het een beetje aan te passen, wat christendomsaus toe te voegen en plotseling vierden de heidenen een christelijke feestdag. Combineer de geboorte van Christus met de terugkeer van het lichtfeest en daar heb je Kerstmis in de vorm die we tegenwoordig min of meer zien.

Kunnen we deze techniek op een manier implementeren om anderen te overtuigen van het belang van het behoud van de aarde? Ik ben verscheurd met dit idee. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we zoveel mogelijk doen om zoveel mogelijk te behouden voor toekomstige generaties. Maar aan de andere kant vind ik het niet leuk als anderen hun mening op mij afdwingen, of proberen me te manipuleren. Dus hoe kan ik er dan over nadenken om dit bij anderen te doen? En dan denk ik aan de machthebbers in de wereld, hoe zij zich hier niets van aantrekken en gewoon doen wat ze willen. Met als gevolg dat ik mezelf nooit zou verlagen tot zulke normen en dat doet me denken dat het klinkt alsof ik me beter voel dan deze mensen. Jeetje, een goed persoon proberen te zijn is zo ingewikkeld. Soms wens ik gewoon dat ik voor dat persoonlijk gewin zou kunnen gaan zonder me schuldig te voelen.

Laten we zeggen dat we inderdaad willen proberen om zoveel mogelijk natuurbeschermers te maken. Is het mogelijk om deze techniek te gebruiken en een natuurbehoudsaus aan alles toe te voegen?

Misschien moeten we in plaats daarvan eerst beginnen met het verenigen van alle verschillende natuurbeschermers. Grote bedrijven en onze regeringen doen wat ze willen met onze planeet. De kracht die wij, de mensen, hebben over hen is zo minimaal, vooral als we zo verdeeld zijn. Iedereen probeert elkaar te overtuigen dat hun manier van zorg voor onze planeet de juiste is. Hoe kunnen we onze krachten bundelen om daadwerkelijk een verandering aan te brengen?

We hebben één simpel doel nodig dat iedereen kan verenigen die geïnteresseerd is in het beschermen van de natuur in de breedste zin van het woord. Ik wil nu dat ik het antwoord heb, maar dit is zo ingewikkeld. Onze planeet is zo complex, hoe kunnen we dat vereenvoudigen? Kunnen we één kracht worden tegen de grote jongens die onze wereld bepalen?

Dit alles kan me dagenlang bezig houden. We leven in zo’n gecompliceerde wereld, soms zou ik willen dat ik lang geleden was geboren. Misschien wel 10.000 jaar. Ik weet dat het niet allemaal even fantastisch was, maar we waren in ieder geval verbonden met de natuur om ons heen.

Of moeten we zelfs wel iets doen? Ik heb altijd het gevoel gehad dat het beste voor onze planeet zou zijn als de mensheid gewoon zou verdwijnen en op dit moment zijn we heel snel op weg. Het veranderingsproces is een natuurlijke zaak op aarde. Dingen komen en gaan, en voor nu zou het beter zijn als de mensheid gaat.

Ik ben benieuwd wat je denkt. Kunnen we samen een manier vinden om de grote jongens te bestrijden of iedereen in een natuurbeschermer te veranderen?

3 Replies to “Kunnen we van iedereen een natuurbeschermer maken?”

 1. Heel interessant onderwerp!
  De enige effectieve manier die ik tot nu toe heb ontdekt om anderen mee te nemen in je eigen idealen is positief inspireren, en daarmee uiteindelijk ook als consument van onderaf bedrijfsleven en overheid meekrijgen. Dat is helaas wel een langzaam proces, dus het kan zijn dat we in het geval van de aarde & natuur niet op tijd zijn. Maar ik ‘troost’ me dan inderdaad ook met de gedachte dat de aarde ons niet nodig heeft, wij hebben de aarde nodig. Wij overleven niet zonder de natuur, maar de natuur wel zonder ons. Ik vind dat wel iets geruststellends hebben 🙂

  Like

  1. Dat was ook de reden dat ik hier over na ging denken. Het gaat zo erg langzaam. Als je zelf een beetje in het “wereldje” zit dan lijkt er heel wat te gebeuren. Maar de meeste mensen zijn echt totaal niet bezig met ook maar iets dat lijkt op natuurbehoud.

   Ik heb er nooit over nagedacht als iets geruststellends, maar ik ben het helemaal met je eens. Het is een feit waar we niet omheen kunnen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: