Geen baan, wat nu?

Read this in English

Zodra ik had besloten dat ik ontslag zou nemen, besloot ik ook dat ik geen haast wilde maken om een nieuwe baan te vinden. Wat is het dat ik wil doen in het leven? Wil ik hier blijven wonen? Hoe wil ik m’n geld verdienen? In andere woorden; “Waar ligt nu precies mijn passie?”. In dit verhaal neem ik je mee op de reis die ik maakte om mijn passie te vinden.

Stap 1: Begin een dagboek

Door al mijn ideeën die ik tijdens de dag heb op te schrijven maak ik m’n hoofd leeg voor ik naar bed ga. Zodra het is opgeschreven hoef ik me er niet meer druk om te maken dat ik het vergeet. Normaal gesproken is dat mijn grootste probleem. Gezien ik verwachtte zoveel verschillende ideeën te hebben, leek dit me de beste manier om problemen te voorkomen. En ik moet zeggen, tot nu werkt het heel goed. Het is fijn om terug te kunnen lezen en te realiseren hoe veel ik heb bereikt een zo’n korte tijd.

Stap 2: Een plan maken om een plan te maken

Ik wilde niet op de bank gaan zitten om te wachten tot er iets gebeurde. Gezien er geen miljoenen op m’n bankrekening staan kon ik het me niet veroorloven om een lange tijd te gaan zoeken. Op het moment dat ik ontslag nam had ik nog een maand voordat ik op mijn geplande vakantie zou gaan. Dus ik gaf mezelf een volle maand, niet op zoek naar werk, maar op zoek naar “mijn verhaal”. Daarbij maakte ik ook een dagschema met verschillende activiteiten. Zo behoede ik mezelf om te lang op een ding te blijven hangen en kon ik m’n focus houden.

Stap 3: Praat met familie en vrienden

De dag na m’n ontslag had ik een vriend op bezoek. Ik vertelde hem dat ik ontslag had genomen en nu op zoek was naar mezelf. Hij vertelde me dat hij in een vergelijkbare situatie had gezeten, en gaf me een fantastisch advies:

“Praat met familie en vrienden over waar zij denken dat je goed in bent.”

 –

En dat deed ik. Ik sprak met veel verschillende mensen en iedere keer kreeg ik hetzelfde antwoord. Al snel had ik een idee van wat ik in de toekomst zou willen doen. Hoe vaker ik de vraag stelde en hetzelfde antwoord kreeg des te zekerder ging ik me voelen in deze keuze. Eerst dacht ik “Dit kan ik echt niet!” maar nu denk ik “Ja komop, dit kan ik!” Door het praten met al deze mensen kreeg ik veel informatie over het onderwerp. Iedereen kent wel iemand die je kan helpen om je doel te bereiken.

Stap 4: Maak een gedetailleerd plan

Ik ondervond dat het uitwerken van het plan het meest lastig is van alles. Er zijn zoveel keuzes die ik moet maken. Wil ik weer gaan studeren? Zijn er wel banen beschikbaar etc. etc. Dit deel is nog niet volledig klaar. Maar langzaam begint het plan vorm te krijgen. In het begin kreeg ik het advies om te zorgen dat m’n plan haalbaar is. Ik weet nog niet hoe realistisch m’n plannen zijn, want het is zo nieuw voor me. Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat het best lastig gaat zijn en dat ik misschien moet nadenken over een nieuwe levensstijl.

Nu hoor ik je al vragen, “Wat wil je gaan doen dan?”

   –

Hier komt het. Mijn familie en vrienden zeiden allen dat ik goed ben in het spreken voor groepen, ik kan anderen enthousiast maken met mijn enthousiaste verhalen en informatie die ik geef. Daarbij houd ik erg van buiten zijn en de vele activiteiten die daarbij horen. Zoals wandelen, hiken, klimmen, fietsen, varen, zeilen, skiën etc. Samen (het was een samenwerking) kwamen we tot de conclusie dat natuurgids / tour gids / reisleider echt mijn ding zou zijn. Ik ben erg dankbaar voor alle hulp die ik heb gekregen en die ik nog steeds krijg. Het is erg bemoedigend dat deze mensen mij beter lijken te kennen dan ikzelf.

Dit is een vertaling van de blog “NO JOB, NOW WHAT” gepubliceerd op 23 augustus 2016.

Read the original English version right here.

One Reply to “Geen baan, wat nu?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: