3 weken off grid

Read in English

Toen ik op zoek was naar wat voor mij de beste manier is om te wonen, was mijn focus in eerste instantie op tiny houses. Het was hip en leek een oplossing die bij me paste. Maar één onderdeel schrikte me het meeste af om deze stap te wagen. Als je het idee van een tiny house on wheels (dat is waar ik op gefocussed was) goed uitvoert dan leef je volledig off grid. Je maakt geen gebruik van het netwerk waar alle reguliere woningen op zijn aangesloten.

Dus geen elektra, geen stromend water en geen riool.

Vooral het idee dat het niet mogelijk is om als je zin hebt even lekker onder een warme douche te gaan staan stond me enorm tegen. Daarom koos ik uiteindelijk voor een leven op campings in m’n caravan. Tot ik besloot op reis te gaan met m’n huis en te verblijven bij workaways. De tweede workaway die ik uitkoos was een olijven en amandel boomgaard. In het profiel stond wel iets over elektra van zonnepanelen. Maar er ging niet echt een belletje rinkelen.

Tot ik daar aankwam en geïnstalleerd was. Nee, m’n caravan kon niet aan het stroom. De watervoorraad was bijna op, dus voorzichtig daarmee. Er zijn composttoiletten, je mag ook op de gewone wc, maar dan het wc papier in de emmer en liever niet doortrekken na alleen een plasje. En o ja, als je binnen douched dan geen zeep gebruiken.

Je kan wel stellen dat ik overdonderd was. Ik heb die man gebombardeerd met vragen over het hoe en waarom. Een deel van z’n redenaties ben ik het niet mee eens, een ander deel heb ik geen idee van of het klopt en dan is er ook nog een deel waar ik het wel mee eens ben.

Elektra

Een set van acht zonnepanelen laden een accu van één bij één bij één die zo’n 28 volt kan bevatten. Hij vertelde dat hij niet wil dat de accu onder de 24 volt zakt in verband met de levensduur van de accu. Op bewolkte dagen, uitgerekend toen ik aankwam, wordt er door de woning meer stroom verbruikt dan dat de accu kan worden bijgeladen. Mijn caravan hier ook nog op aansluiten waar dan een extra koelkast op zou draaien en soms m’n boiler en elektrische kachel was dus geen optie. Gelukkig heeft mijn caravan ook een zonnepaneel met een kleine accu, dus verlichting in de caravan was geen probleem. De grootste uitdaging voor mij op het gebied van de elektra was dat ik m’n telefoon niet in de caravan kon opladen. Omdat we daar zo in de middle of nowhere zaten, was door de slechte verbinding de batterij van de telefoon heel erg snel leeg.

Water

In de zeven zomermaanden wordt er water van de rivier dit gebied in gepompt zodat iedereen z’n olijven en amandelen voldoende water kan geven voor een goede oogst. Dit water wordt voor de vijf wintermaanden opgeslagen in een hele grote tank, ik ben vergeten hoeveel er ook alweer precies in kan. Boven op de heuvel staat dan ook nog een kleine tank van 1000 liter ofzo. Daar wordt met een elektrische pomp (als het zonnig genoeg is) water van de grote opslag naartoe gepompt. Op deze manier heb je genoeg waterdruk om normaal te kunnen douchen. Door het waterbedrijf wordt nooit aangekondigd wanneer het water wordt aan- of afgesloten. Daardoor hebben ze afgelopen winter met 30 cm minder water moeten doen dan had gekund. Bij mijn aankomst stond er nog zo’n 20 cm water in de opslagtank, dus we moesten erg zuinig doen omdat het nog wel een maand kon duren voor het water weer zou worden aangesloten.

Riool

Het vuilwater vanuit de woning gaat naar een septic tank ergens op het terrein. Ik wist niet veel van septic tanks maar ik heb mezelf toen even snel ingelezen. Het afvalwater wordt daarin opgevangen en is een simpele afvalwaterzuivering. Via twee stappen loopt het overtollige water de grond in. Deze man is ervan overtuigd dat de bacteriën die het afbraak proces moeten doen dood gaan van zeep. Dus ik mocht m’n haar en lichaam niet in de douche in huis wassen met zeep. Ook geen vette borden afspoelen in de keuken want dan krijg je een vette laag op het water in de tank. Ik snap helemaal niets van zijn redenatie en ook kon ik op internet hier nergens onderbouwing voor vinden. Hij wil voorkomen dat de tank moet worden leeggepompt (vaste delen), maar er beland nu bijna niets in de septic tank. Je maakt namelijk al gebruik van het compost toilet. Het afwaswater wordt zo in de tuin gegooid. Als je met zeep gaat douchen dan is er een buitendouche waar het water zo de grond in loopt. En ik geloof dat de heren gewoon ergens een plasje tegen een boom doen.

Zoals je kan lezen een hoop verontwaardiging en frustratie van mijn kant. Toch heeft drie weken op deze manier leven me nieuwe inzichten gegeven. Me van top tot teen wassen met maar een klein beetje water is helemaal niet zo vervelend als ik dacht. Ik voel me erna net zo schoon als na een douche. M’n haar waste ik al maar eens in de week en dat doe ik nog steeds. Ook wil ik in de toekomst, wanneer ik niet meer in m’n caravan woon, kijken naar de mogelijkheid van een compost toilet. Het bevalt me erg goed en ik merkte hoeveel water je hiermee kan besparen.

Volledig off grid wonen past echt niet bij me, maar er zijn grote lessen om te leren als je dit voor een paar weken doet.

Ik was sinds ik in de caravan woon al zuinig met water en elektra maar op het gebied van watergebruik heb ik nu nog een flinke stap genomen. Ik kan het aanraden om het eens te proberen, je ziet pas hoe luxe je leven is als het ineens allemaal weg is.

4 Replies to “3 weken off grid”

  1. Wat een geweldige ervaring voor je! Velen zouden het je niet nadoen. Misschien is dit wel een ervaring die iedereen eens zou moeten hebben, zodat we opnieuw ervaren in wat voor een luxe we elke dag leven? 😉

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: